Produse

Vebi Instituto Biochimico isi incepe activitatea in industria farmaceutica in anul 1944. De-a lungul anilor, vasta experienta in sectorul compusilor chimici a contribuit decisiv la specializarea in sectorul substantelor chimice cu activitate biologica.

  Ce sunt biocidele?

  Un produs biocid este definit în legislația europeană ca “o substanță sau un amestec, condiționate într-o formă în care este furnizată utilizatorului, constând în, conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, îndepărta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice”. Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA) utilizează o definiție ușor diferită pentru biocide: “un grup divers de substanțe, inclusiv conservanți, dezinfectante și pesticide utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare pentru sănătatea umană sau animală sau care pot cauza daune produselor naturale sau fabricate”. În cazul unei comparații, cele două definiții implică în linii mari aproximativ aceleași lucruri.

  În UE, produsele biocide sunt împărțite în diferite tipuri de produse ( TP ) , în funcție de destinația acestora. Clasificarea produselor biocide în Regulamentul UE privind produsele biocide 528/2012 ( BPR ) este împărțită în 22 de tipuri de produse ( adică categorii de aplicații ) , unele cuprinzând mai multe subgrupuri și anume:

  GRUPA PRINCIPALĂ 1: DEZINFECTANŢI


  Aceste tipuri de produse exclud produsele de curățare fără efect biocid, inclusiv detergenții sub formă lichidă, detergenții sub formă de pulbere și produsele similare.

  TP 1 Igienă umană:

  Produsele din această categorie sunt produse biocide utilizate pentru igiena umană, aplicate pe sau care intră în contact cu pielea umană sau cu pielea capului în scopul principal de a dezinfecta pielea sau pielea capului.

  TP 2 Dezinfectante și algicide care nu sunt destinate aplicării directe la oameni sau animale:

   • Produse utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului și care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale. Sunt în special destinate piscinelor, acvariilor, apelor de bazin sau altor ape; sistemelor de climatizare; și pereților și podelelor din amplasamente private, publice și industriale și din alte amplasamente destinate activităților profesionale.
   • Produse utilizate pentru dezinfectarea aerului, a apei care nu este folosită pentru consumul uman sau animal, a toaletelor chimice, a apelor reziduale, a deșeurilor de la spitale și a solului.
   • Produse utilizate ca algicide pentru tratarea piscinelor, a acvariilor și a altor ape și pentru tratarea cu scop curativ a materialelor de zidărie.
   • Produse utilizate în vederea încorporării în textile, țesături, măști, vopsele și alte articole sau materiale în scopul producerii de articole tratate cu proprietăți dezinfectante.

  TP 3 Igienă veterinară:

    • Produse utilizate pentru igiena veterinară precum dezinfectante, săpunuri dezinfectante, produse de igienă bucală sau corporală sau cu funcție antimicrobiană.
    • Produse utilizate pentru dezinfectarea materialelor și a suprafețelor asociate cu găzduirea sau cu transportul animalelor.

  TP 4 Produse alimentare și hrană pentru animale:

    • Produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafețelor sau conductelor folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabilă) destinate oamenilor și animalelor.
    • Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care pot intra în contact cu produsele alimentare.

  TP 5 Apă potabilă:

  Produse utilizate pentru dezinfectarea apei potabile, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

  GRUPA PRINCIPALĂ 2: CONSERVANȚI


  Cu excepția unor indicații diferite, aceste tipuri de produse includ doar produsele destinate prevenirii dezvoltării microbilor și algelor.

  TP 6 Conservanți pentru produse în timpul depozitării :

    • Produse utilizate pentru conservarea produselor fabricate, altele decât produsele alimentare, hrana pentru animale, produsele cosmetice sau medicinale sau dispozitivele medicale, prin controlul alterărilor microbiene, cu scopul garantării duratei lor de conservare.
    • Produse utilizate drept conservanți pentru depozitarea sau utilizarea momelilor rodenticide, insecticide sau de altă natură.

  TP 7 Conservanți pentru pelicule:

  Produse utilizate pentru conservarea peliculelor sau a învelișului protector prin controlul alterărilor microbiene sau al creșterii algelor, cu scopul de a proteja proprietățile inițiale ale suprafeței materialelor sau obiectelor, cum ar fi vopselurile, materialele plastice, materialele de etanșare, adezivii pentru pereți, lianții, hârtiile, operele de artă.

  TP 8 Conservanţi pentru lemn:

  Produse utilizate pentru conservarea lemnului, începând cu faza de transformare în joagăr, sau a produselor din lemn, prin controlul organismelor care distrug sau deformează lemnul, inclusiv insectele. Acest tip de produse conține atât produsele preventive, cât și produsele curative.

  TP 9 Conservanți pentru fibre, piele, cauciuc și materiale polimerizate:

  Produse utilizate pentru conservarea materialelor fibroase sau polimerizate, cum ar fi pielea, cauciucul, hârtia sau produsele textile, prin controlul alterărilor microbiologice. Acest tip de produse include produse biocide care inhibă depunerea de microorganisme pe suprafața materialelor și, prin urmare, îngreunează sau împiedică dezvoltarea mirosurilor și/sau oferă alte tipuri de avantaje.

  TP 10 Conservanți pentru materiale de construcție:

  Produse utilizate pentru conservarea materialelor de zidărie, a materialelor compozite sau a altor materiale de construcție, altele decât lemnul, prin combaterea atacurilor microbiologice și ale algelor.

  TP 11 Conservanți pentru sisteme de răcire și de procesare a lichidelor:

  Produse utilizate pentru conservarea apei sau a altor lichide utilizate în sistemele de răcire și de procesare prin combaterea organismelor dăunătoare, cum ar fi microbii, algele și scoicile.
  Nu sunt incluse în acest tip de produs produsele utilizate pentru dezinfectarea apei potabile sau a apei din piscine.

  TP 12 Slimicide:

  Produse utilizate pentru prevenirea și controlul dezvoltării mucegaiurilor pe materiale, echipamente și structuri utilizate în industrie, de exemplu pe lemn și pe pasta de hârtie sau pe straturile de nisip poros în industria extractivă de petrol.

  TP 13 Conservanți pentru fluide utilizate în prelucrare sau tăiere:

  Produse pentru controlul alterărilor microbiene din fluidele utilizate pentru prelucrarea sau tăierea metalului, a sticlei sau a altor materiale.

  GRUPA PRINCIPALĂ 3: PRODUSE DE COMBATERE A DĂUNĂTORILOR


  TP 14 Rodenticide:

  Produse utilizate pentru combaterea șoarecilor, a șobolanilor și a altor rozătoare prin alte moduri decât prin alungare sau atragere.

  TP 15 Avicide:

  Produse utilizate pentru combaterea păsărilor prin alte mijloace decât prin alungare sau atragere.

  TP 16 Moluscocide, vermicide și produse utilizate pentru combaterea altor nevertebrate:

  Produse utilizate pentru combaterea moluștelor, a viermilor și a nevertebratelor neacoperite de alte tipuri de produse prin alte mijloace decât prin alungare sau atragere.

  TP 17 Piscicide:

  Produse utilizate pentru combaterea peştilor prin alte mijloace decât prin alungare sau atragere.

  TP 18 Insecticide, acaricide și produse pentru combaterea altor artropode:

  Produse utilizate pentru combaterea artropodelor (de exemplu, insecte, arahnide și crustacee), prin alte mijloace decât prin alungare sau atragere.

  TP 19 Repelenți și atractanți

  Produse utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare (cum ar fi nevertebrate, precum purecii, sau vertebrate, precum păsări, pești, rozătoare) prin alungare sau atragere, inclusiv produsele utilizate pentru igiena umană sau veterinară direct pe piele sau indirect în mediul înconjurător al omului sau al animalelor.

  TP 20 Combaterea altor vertebrate

  Produse utilizate pentru combaterea altor vertebrate decât cele deja acoperite de alte tipuri de produse din prezenta grupă principală, prin alte mijloace decât prin alungare sau atragere.

  GRUPA PRINCIPALĂ 4: ALTE PRODUSE BIOCIDE


  TP 21 Produse antivegetative:

  Produse utilizate în combaterea dezvoltării și depunerii de organisme vegetative (microbi și forme superioare de specii vegetale sau animale) pe nave, echipament de acvacultură sau alte structuri utilizate în apă.

  TP 22 Fluide utilizate pentru îmbălsămare și taxidermie:

  Produse utilizate pentru dezinfectarea și conservarea cadavrelor umane sau animale sau a unor părți ale acestora.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/vebirramo/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757